Zo kies je de draagzak die het beste bij jou past.

Krampjes, krampjes en nog eens krampjes. Jouw pasgeboren baby heeft veel te verduren en jullie als kersverse ouders zijnde dus ook. Je kleintje is enkel maar stil als hij of zij gedragen wordt. Of woon je op vierhoog en heb je geen lift of plek voor een kinderwagen? Of wil je jouw handen vrij hebben, omdat er bijvoorbeeld al een peuter rondloopt? Allemaal goede redenen om een draagzak aan te willen schaffen.

Een draagzak of draagdoek kan dus een uitkomst zijn. Draagzakken, draagdoeken, ergonomisch, luchtventilatie, geweven doeken. Als je nog niet zo bekend ben met draagzakken zie je misschien door de bomen soms het bos niet meer. Wij snappen dat volledig. Daarom helpen wij jou graag bij het kiezen van de draagzak die bij jou past.

Wanneer heb je iets aan een draagzak?

Net zoals met veel items voor baby’s of kinderen zijn er veel soorten verkrijgbaar. Van draagzakken of draagdoeken van een paar tientjes tot enkele honderden euro’s, van geel met stippen tot effen zwart, mét of zonder luchtventilatie, er is genoeg te kiezen.

Wanneer je vijf moeders vraagt wat zij de ideale draagzak vinden, krijg je vast vijf verschillende antwoorden. Dat is logisch, want er zijn tal van redenen waarom je jouw kindje zou willen dragen. Je kindje heeft negen maanden heerlijk geborgen gezeten in jouw buik. De warmte en het veilige gevoel van de baarmoeder laten je kindje tot rust komen. Dit gevoel kun je creëren met een draagzak of draagdoek. Knuffelen met je baby laat het (knuffel-)hormoon oxytocine vrijkomen. Dit is goed voor zowel jouw baby als voor jezelf! 

Dit hormoon zorgt er ook voor dat jouw kindje beter op temperatuur blijft en minder pijn van bijvoorbeeld die vervelende krampjes ervaart. Een win-win situatie dus. 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een draagzak? Wij hebben wat handige informatie voor je op een rijtje gezet zodat jij de beste keuze kunt maken. 

De draagzak: de gemakkelijke drager voor jouw newborn

Een draagzak is een kant-en-klare voorgevormde drager. Je hoeft enkel de gespen en riemen vast te klikken en deze eventueel aan te trekken. Zo kun je snel op pad met jouw kleintje. 
Sommige draagzakken zijn al vanaf het begin te gebruiken. Deze zorgen voor een goede ondersteuning van je pasgeboren baby. Soms is er een speciale verkleiner nodig, maar er zijn ook draagzakken waarbij dit niet nodig is. 

Dit is de beste houding voor een baby in de draagzak

Het is belangrijk dat jouw baby in een ergonomische draagzak wordt gedragen. De juiste houding in de draagzak is erg belangrijk. Je kindje dient in de kikkerhouding te worden gedragen. Bij deze houding zijn de knietjes opgetrokken tot op navelhoogte en zijn de beentjes lichtelijk naar buiten geopend. Deze kikkerhouding is de meest natuurlijke houding voor de pasgeboren baby. 

Verschil tussen draagzak en draagdoek

Naast de welbekende draagzak is er ook een draagdoek verkrijgbaar. Dit is een doek die je op een bepaalde manier knoopt om je lichaam heen. Op deze manier kan je kindje op een comfortabele manier worden gedragen. Draagdoeken zijn verkrijgbaar in een rekbare stof en in een geweven stof. De rekbare elastische stof is gemakkelijk te knopen en is fijn als je kindje nog lekker klein is. De geweven doek heeft minder elasticiteit waardoor je een deel van de doek pas kunt knopen als je baby’tje erin zit. Deze doek is langer te gebruiken dan de rekbare variant. Wil je je kindje uiteindelijk ook op de rug dragen? Kies dan een geweven doek. 

Een andere variant van de geweven draagdoek is de ringsling. Deze draagdoek heeft twee ringen waar de stof al doorheen is gehaald. Deze doek hoef je dus niet te knopen. Jouw baby wordt met deze draagdoek gedragen op de heup. Het gewicht is hierbij niet evenredig verdeeld, waardoor het dragen met een ringsling meer geschikt is voor korte stukjes.

Hoe zit het met de veiligheid van een draagzak?

Je kindje lekker bij je dragen, daar is toch niets gevaarlijks aan zou je denken? Bij het veilig dragen van je baby moet je kijken naar de directe veiligheidsrisico’s voor de baby. Zo moet je goed kijken naar de ruimte rondom hun borstkas of de doek niet te strak zich en ze goed kunnen ademen. Zorg ook dat je baby zichtbaar is en dubbelcheck altijd even of hij of zij niet uit de draagzak kan vallen. Bovendien zorg je ervoor dat je jouw baby nooit in een gevaarlijke situatie brengt. Draag jouw baby daarom alleen in situaties die je ook zou kunnen doen met je baby op de arm. 

Wanneer jouw draagzak niet goed genoeg aansluit, ontstaan er openingen waar je baby doorheen zou kunnen vallen. Zorg dus dat je draagzak goed passend is voor de grootte van je kleintje. De zichtbaarheid van je baby tijdens het dragen is ook belangrijk. Ook mag er nooit stof over het mondje of neusje van je baby’tje komen. Bovendien is het van groot belang dat het kinnetje van je baby niet op de borst kan zakken. Op deze manier wordt het vrij ademen geblokkeerd. 

Zo vind je de juiste maat draagzak voor jouw newborn

Bij de babydraagzakken staat vaak aangegeven voor welk aantal kilo’s de draagzak geschikt is. Dit zegt echter niets over de pasvorm, maar geven aan vanaf en tot hoeveel kilo de veiligheid is getest. Het is handiger om te kijken naar de kledingmaat van jouw kindje en dan met name de broekmaat. Zo kun je de beste draagzak vinden die past bij het postuur van jouw baby’tje. 

Wellicht ook interessant…