7x tips voor het inrichten van de kinderkamer

Zijn jullie toe aan het inrichten van de babykamer, maar hebben jullie geen idee waar jullie moeten beginnen? Of is het tijd voor jullie kleintje om in een stoere kinderkamer te gaan slapen? Sta jij voor de uitdaging om een zo leuk én creatief mogelijke kinderkamer in te richten? Wij geven jou dé tips!

1. Begin op tijd

Misschien vrij voor de hand liggend, maar we zien dit helaas nog geregeld fout gaan! Zorg dat je ruim op tijd begint met de voorbereidingen en het klussen. Zeker wanneer er veel moet gebeuren en je een al ingerichte kamer gaat omtoveren tot een mooie kinderkamer. 

Begin met het maken van een ruwe planning en een lijst met alle benodigdheden. Je zult later ongetwijfeld nog ene hop extra tegenkomend at je nodig hebt maar eht geft rust om vanuit een overzicht bij te houden wat je al gekocht hebt en wat je aan klussenspullen en interieur nog nodig hebt. 

Het is dan handig om bij het eind te beginnen en vanaf daar terug te rekenen. Het advies is om de kamer toch wel rond week 30, max 32 af hebben. Niet alleen omdat er altijd een kans is dat het kleine wondertje eerder komt dan verwacht, maar vooral ook voor de rust in het hoofd van de moeder die heel belangrijk is de laatste weken richting de bevalling. Je wil dan echt niet meer met dit soort projectjes bezig hoeven zijn. 

Kijk dus even welke datum het is bij week 30 en plan vanaf daar terug. Klussen zul je vooral in de weekenden doen dus probeer die zoveel mogelijk te plannen en ook met eventuele hulpklussers tijdig af te stemmen. Je bent vaak ook een stuk productiever wanneer je grotere stappen in één maakt in plaats van steeds een uurtje hier en daar. Plan dus het liefst een weekend voor het verven en behangen, een weekend voor het in elkaar zetten van de grotere meubelstukken en een weekend voor kleinere spulletjes en afwerking. 

2. Voorbereiding is het halve werk!

De tweede essentiële tip is de voorbereiding. Er wordt niet voor niets beweerd dat voorbereiding het halve werk is. Begin met het in kaart brengen van de kamer. Doe dit door het leeghalen van de kamer. Op deze manier krijg je een goed overzichtelijk beeld van de ruimte. Op deze manier voorkom je ook dat die nieuwe kast net niet voor dat ene muurtje past. 

Jullie verwachten je eerste kindje en zijn natuurlijk helemaal in de gloria. Op een gegeven moment is de tijd gekomen om het babykamertje in te gaan richten. Hebben jullie een kamertje over of komt jullie kleintje lekker in een co-sleeper naast jullie liggen? Om een babykamer in te richten, zijn er een aantal basismeubels die onmisbaar zijn. Denk aan een wieg, commode, comfortabele stoel en ledikant of co-sleeper om je baby’tje lekker de nacht door te laten brengen. 

3. Behang en muurdecoratie voor in de babykamer 

Daarna moet je bedenken wat je op de muren zou willen. Zijn de huidige kleuren prima? Of wil je een nieuwe kleur of ander behang? Let erop dat je de muren niet te druk maakt. Zeker het eerste jaar zal de kamer voor het kindje vooral gebruikt worden om te rusten. Als je behang op het oog hebt met een drukkere print, doe dan bijvoorbeeld niet alle muren hier mee maar wissel het af. Waarschijnlijk zal de kamer straks sowieso al wat drukker worden door alle leuke tierelantijntjes en kraamcadeautjes die er straks bij komen. Ok kan het rustig lampje al veel helpen om en sfeer in de kamer te maken. Denk aan een leuk bedlampje of een oranje zoutlamp.   

4. De kamer babyklaar maken 

Eat, sleep, poop, repeat. De newbornfase is al zwaar genoeg, dus denk goed aan je houding. Een commode is ideaal voor het verschonen van alle poep- en plasluiers. Commodes zijn er in verschillende hoogtes en maten. Er zijn zelfs commodes die zo ruim zijn dat een kledingkast niet nodig is. Fijn natuurlijk als het kamertje van je baby niet erg groot is. Je kunt ook een ladekast gebruiken als commode. Dit is natuurlijk ideaal, want wanneer je kindje uit de luiers is gebruik je de kast gewoon als opbergkast. Let alleen wel op de hoogte.

De babykamer kun je zo uitgebreid mogelijk inrichten, maar dit is natuurlijk afhankelijk van de ruimte en jullie budget. Je kunt een leuk thema of leuke kleur aanhouden of het kamertje lekker basic houden. Je baby heeft zeker het eerste jaar weinig nodig. Newborns hebben vooral liefde, voeding, slaap en schone luiers nodig. 

5. Safety first

Dan zijn we aangekomen bij een ander essentieel onderdeel van de baby of kinderkamer, de veiligheid! Als ouder zijnde wil je jouw kindje natuurlijk behoeden voor ongelukjes of andere narigheden. Dit begint al in het kamertje van je kleintje.

Zorg dat de stopcontacten zijn afgedekt met speciale afdekplaatjes. Op deze manier is het niet mogelijk voor je kleintje om met zijn of haar vingertjes in de stopcontacten te peuteren. Ook losse snoeren zijn niet handig. Knuffels zijn natuurlijk super schattig in de babykamer, maar zet deze absoluut niet in het wiegje of ledikantje. Wanneer je baby met het gezichtje tegen de knuffel ligt, is er kans op stikgevaar. Hetzelfde geldt natuurlijk voor kussentjes. 

6. Nachtvoedingen

Wanneer je van plan bent om je baby in het eigen kamertje te laten slapen, is het handig om een lekkere stoel neer te zetten zodat je de nachtvoeding lekker daar kunt geven. Een mooie fauteuil is natuurlijk ook een eyecatcher! Een leuk lampje hiernaast wat zorgt voor ontspannend zacht licht is hierbij ideaal. En wat denk je van een bijpassend vloerkleedje voor heerlijke warme voeten tijdens de nachtvoeding? 

Wanneer je kleintje dan op zijn eigen kamer gaat slapen, is een babyfoon ook niet overbodig. Op deze manier kun je jouw baby in de gaten houden terwijl jullie heerlijk een film kijken of borrelen met vrienden. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten verkrijgbaar. De babyfoons met camera zijn erg fijn, want zo kun je snel even spieken of je kindje heerlijk ligt te slapen. Ben je er nog niet over uit welke babyfoon het beste bij jou past? Bekijk dan hier ons artikel over wat wij de beste babyfoon met camera vinden!

7. Kleine kindjes worden groot…

Is je kind toe aan een echte stoere peuter- of kleuterkamer? Dan is het natuurlijk het allerleukst als je een thema kunt toepassen in de kamer. Denk aan een stoer dino thema of een echte prinsessen kamer. Is je kleine ridder toe aan een groter bed? Denk dan ook eens aan een hoogslaper. Op deze manier is er ruimte onder het bed voor leuke opbergmogelijkheden voor het speelgoed van jullie kleintje. 

7x tips voor het inrichten van een babykamer op een rijtje!

  • Begin op tijd
  • Voorbereiding is het halve werk
  • Leuk de muur op met behang of muurstickers
  • Bij een kleine kamer: gebruik lichte kleuren en ga de hoogte in
  • Creëer voldoende opbergruimte
  • Zorg voor fijne verlichting
  • Denk aan de veiligheid

Zoals je hierboven kunt lezen, zijn er verschillende tips die je kunt gebruiken om de perfecte kamer te realiseren voor jullie kind. Om het stressniveau zo laag mogelijk te houden, is het slim om op tijd te starten met de babykamer. Wanneer je de kamer opnieuw wilt gaan inrichten, is het van belang om te beginnen met een goede voorbereiding. 

Gebruik de beschreven tips als leidraad, maar luister ook vooral naar je eigen gevoel en kijk wat er bij jullie en jullie kindje past! 

Wellicht ook interessant…