15 tips & ideeën voor een origineel housewarming cadeau (2023)

Uitgenodigd voor een housewarming omdat vrienden eindelijk hun droomhuis hebben gevonden? Dan wil je ze natuurlijk iets geven om dit te vieren en het liefst natuurlijk ook nog iets dat past in de stijl van het nieuwe huis. Immers kan het natuurlijk lastig zijn om te weten wat je moet geven en al helemaal als je nog niet in het nieuwe huis bent geweest om te spieken wat bijvoorbeeld leuk zou passen. 

Wellicht kan je dan hier inspiratie opdoen hoe je straks een leuke binnenkomer kan hebben met een origineel housewarming cadeau!

Waarom geven we cadeaus op een housewarming?

De voorloper van de housewarming dateert terug tot de middeleeuwen. Toen werd namelijk iedereen die had bijgedragen aan de bouw van een nieuw huis uitgenodigd om de intrek van de bewoners te vieren met een dankmaal. Deze traditie is van generatie op generatie doorgegeven en is uitgegroeid tot de gezellige viering die wij vandaag de dag kennen. En tegenwoordig hoef je gelukkig niet daadwerkelijk betrokken te zijn geweest bij de bouw van een huis om langs te mogen komen op de housewarming. 

Wel is het gebruikelijk om een bijdrage te leveren op een andere manier, namelijk om te bewoners een geschenk te geven. En dan natuurlijk het liefst iets dat ze ook goed kunnen gebruiken. Dat kan iets nuttigs zijn of iets decoratiefs voor de nieuwe inrichting of gewoon een feestelijk geschenk zoals een fles champagne!

Zo vind je het juiste (lastminute) housewarming cadeau

Speltip één: op een housewarming kan je natuurlijk niet met lege handen aankomen. En een passend housewarming cadeau kan daarom net even wat extra aandacht vergen. Het begint natuurlijk met degene voor wie je op zoek gaat en welke smaak en stijl hij/zij heeft. 

Kijk altijd eerst even naar wat voor woning ze verhuizen en de ruimte die er is. Je wilt niet dat iemand zich misschien opgelaten voelt omdat ze iets hebben gekregen waar eigenlijk geen plek voor is. Wanneer daarentegen iemand bijvoorbeeld net zijn eerste huis heeft gekocht en juist meer ruimte heeft kan je ook in omvang en prijs misschien wat verder gaan.   

Als je toch niet helemaal zeker bent van je cadeau, speel dan op veilig en kies een cadeau dat vrij neutraal en veelzijdig is in kleur en ontwerp (geen zorgen, we hebben er een aantal op deze lijst!). De cadeaus op deze lijst zijn bij veel grote webwinkels beschikbaar dus ook als er wat lastminute haast bij geboden is staat met een beetje geluk de volgende dag de bezorger al voor de deur. 

Housewarming cadeau ideeën voor man, vrouw en koppels

Het liefst hoop je natuurlijk dat de nieuwe bewoners een verlanglijstje hebben gemaakt 😉 zodat je weet waar je goed aan doet en je niet precies een vaas koopt in de meest vloekende kleur! We hebben in onze speurtocht daarom ook rekening gehouden met cadeautjes die wat neutraler zijn en daarom zowel voor man, vrouw als koppels zouden kunnen. 

Dus geen zorgen, wij hebben voor jou een aantal persoonlijke favorieten op een rijtje gezet die origineel zijn en waar iemand echt iets aan heeft. 

1. Champagne – Gallgall, Yoursurprise

Champagne is zo’n beetje een universeel symbool om iets mee te vieren. Er is geen geschikter proostmoment dan het officieel maken van de intreding. En misschien tegelijk om voor degene die zijn/is ingetrokken een hectische periode af te sluiten van het klussen, verhuizen e.d. en te vieren dat er een nieuwe fase begonnen is. Een leuk cadeau om al direct plezier van te hebben nog tijdens de housewarming party!  

2. Plant

Planten zijn een geweldig housewarming cadeau, ongeacht hoe groen de vingers zijn van de nieuwe bewoner(s). Ze brengen kleur in de ruimte en helpen ook nog eens wat lucht te zuiveren. Twijfel je toch? Kies dan in ieder geval voor een makkelijke plant met weinig poes die het altijd goed doet. 

3. Sjieke Houten Snijplank

Een altijd handige upgrade voor elke keuken: vervang de gewone IKEA snijplanken van je vrienden door een degelijke smaakmaker. Met een goede snijplank heb je een keukenhulp voor elke gelegenheid en door het sjieke olijf karakter kan je er ook prima iets op serveren. 

4. Vaas

Met nu en dan een goede bos bloemen kan je een woonkamer doen opfleuren. Maar die moet je natuurlijk wel ergens in kwijt waar ze tot hun recht komen. Een elegante vaas als deze is perfecte om elk nieuw huis extra op te vrolijken.

5. Wijnglazen bol hema

Ben je in het gezelschap van vrienden die wel een goed glas wijn kunnen waarderen? Een mooie set wijnglazen is een ideaal geschenk voor elke nieuwe keuken. Een degelijke set waar je lang mee kan doen en wat leuk is om te krijgen omdat je het zelf misschien minder snel zal kopen voor je zelf. 

6. Kookboek

Laat die nieuwe oven zich maar bewijzen. Met dit handige kookboek heb je maar liefst 75 veelzijdige recepten in een handomdraai op tafel met niets meer dan één bakplaat. Naast maaltijden heeft de schrijfster ook gedacht aan cakes, snacks en toetjes. Even snijden, mengen en de oven doet de rest.  

7. Goede (koeken)pan

Niks is functioneler dan een goede pan die je misschien wel dagelijks gebruikt voor de komende jaren. Deze stijlvolle turqoise pan is een solide keukenhulp die bakken nog makkelijker maakt. Deze pan heeft een antiaanbaklaag van natuurlijke materialen en is geschikt voor elke warmtebron. 

8. Karaf

Water schenken in stijl. Maak het jezelf gemakkelijk en zet de karaf neer voor je gasten zodat ze zelf water kunnen bijschenken. Dat scheelt een hoop ritjes naar de keuken! Dankzij de deksel van bamboe is deze karaf makkelijk af te sluiten voor de koelkast of bijvoorbeeld tegen insecten.   

9. Sleutelkastje

Niks is zo vervelend als je voor de zoveelste keer je sleutels moet zoeken. Met dit stijlvolle kastje hebben de sleutels van het nieuwe huis een vaste plek en weet je altijd waar ze rondhangen voor als je snel de deur uit moet!

10. Pleed/knus deken voor op de bank

Nieuwe huizen gaan geregeld gepaard met nieuwe banken. En wanneer je tijdens een goed avondje Netflixen bijna één met je bank bent is niks zo fijn als een knus dekentje binnen handbereik. Let uiteraard wel even op de stijl en kleuren van het nieuwe huis.

11. Saladegerei

Doe vrienden die altijd etentjes organiseren een plezier met deze stijlvolle slalepels.

Handgemaakt van olijfhout en geverfd bot, zullen deze slabestekken een mondiale flair toevoegen aan uw diner voor twee of een feest voor vijf. De duurzaam geoogste bot inleg accenten zijn geverfd met organische plantenextracten, waardoor elke set een uniek exemplaar is. Geniet ervan door de jaren heen, en zie hoe de houttinten dieper worden naarmate u ouder wordt.

12. Bruiswater machine

Voor wie graag veel bruisend water inslaat kunnen de kosten op den duur aardig oplopen. Met dit handige apparaat doe je iemand dus eigenlijk een besparing cadeau en verander je in een handomdraai je kraanwater in een bruisende tonic!

13. Moestuinkalender

Heeft het nieuwe huis een tuin? Wat is er dan leuker dan koken met je eigen gekweekte groenten. Met deze handige kalender zie je hoe makkelijk het eigenlijk is om zelf te starten met een eigen moestuin en kan je meerdere keren per jaar oogsten van je eigen tuin! 

14. Fruitschaal

Het lijkt een van die dingen te zijn die iedereen nodig heeft maar je ook snel over het hoofd ziet als je dingen voor het huis koopt Dankzij het subtiele design is de schaal vrij ruim en laat hij veel lucht door zodat het fruit niet te snel overrijp wordt. Dankzij de kleur is dit een makkelijke schaal die in veel interieurs goed ‘inblend’! 

15. Mand

Van opbergruimte heb je nooit genoeg. Zelfs in een nieuw huis is het een kwestie van tijd voordat de kastjes toch wat vol raken. Met deze handige mand heb je extra ruimte daar waar je het even nodig hebt. Voor extra was, overtollig speelgoed, met deze mand geef je het in no-time een plek.  

Wellicht ook interessant…