Checklist voor het organiseren van een bijzondere Babyshower

Een babyshower plannen is een heuse taak (we weten er van) en voor iedereen ziet de ideale shower er ook weer anders uit. Daarom hebben wij een checklist voor je samengesteld met tips, inspiratie en must-haves voor een speciale shower voor de aanstaande mama (en/of papa). 

Dit is wanneer je start met het organiseren van de babyshower

De mama (of papa) in spé heeft vaak al genoeg aan haar (of zijn) hoofd. Zeker als het aantal weken tot de uitgerekende datum nog op twee handen te tellen is. Daarom is het organiseren van een babyshower vaak iets dat door iemand uit de omgeving wordt gedaan zoals moeder, zus of vriendin. En ja, zelfs een babyshower voor mannen horen we steeds vaker voorbijkomen. Al hebben die wellicht een iets ander programma. 

Een babyshower plan je dus liever niet te dicht op de uitgerekende datum. Daar doe je een mama to be vaak geen plezier mee. En voor je het weet realiseer je je dat je nog maar een paar weken hebt om alles te regelen, bestellen, reserveren etc. Je bepaalt natuurlijk zelf (en misschien een beetje in overleg met de aanstaande mama) hoe bont je het wil maken en hoe uitgebreid het programma wordt. Groter, drukker en meer is namelijk niet altijd beter! Sommige mama’s vinden een kleine intieme babyshower juist weer heel fijn. Probeer dus altijd een beetje tactisch erachter te komen waar je deze mama het meeste een plezier mee doet. En hoe beter de dag is georganiseerd, hoe meer jullie kunnen genieten van alle momenten. 

Zo vind je de geschikte datum voor de babyshower

Je kan met de eregast overleggen wat een goede datum voor haar kan zijn. Als de babyshower een verassing is moet je waarschijnlijk de partner in het complot betrekken om te zorgen dat jullie een goede datum uitzoeken zonder dat de mama iets weet. Als richtlijn kan je proberen de babyshower te organiseren wanneer de aanstaande moeder zes a zeven maanden zwanger is. Ze is dan ver in de zwangerschap en de meeste kwaaltjes van het eerste trimester liggen dan al achter har en ze is waarschijnlijk nog comfortabel genoeg om te kunnen genieten van de shower. Ook heeft ze hierna dan nog genoeg tijd om te kijken welke cadeaus ze nu heeft gekregen en welke ze nog zelf moet aanschaffen voor de kleine er is. 

Wij weten uit ervaring wat een gedoe het kan zijn om met zijn allen in zo’n whatsappgroep de beste datum te vinden omdat er altijd wel iemand is die niet kan. Je kan het jezelf daarom een stuk makkelijker te maken door bijvoorbeeld een online datumprikker te gebruiken. Dan kunnen alle genodigden zelf aangeven wanneer ze kunnen op een aantal dagen die jij voorstelt. Zo zie je snel op welke dag de meeste kunnen en hoef je niet eindeloos te puzzelen!   

Het bepalen van het budget

Daarna moet je kijken wat jullie een acceptabel bedrag vinden om per persoon uit te geven. Het kan fijn zijn om hiervoor ook even te overleggen met andere genodigden. Dit kan namelijk voor iedereen weer anders zijn en je wilt een het liefst de gulden middenweg vinden waar iedereen content mee is. Wat ook erg fijn is, is dat je tegenwoordig via bijvoorbeeld Tikkie gemakkelijk voor een groep uitgaven kan doen en onderling met elkaar kan verrekenen. Het regelen van alle bijdragen kan soms best een gedoe zijn en de nieuwe ‘groepsfunctie’ van Tikkie maakt dit een stuk makkelijker!

Kies de juiste uitnodiging voor de babyshower

Nu je een datum hebt, een budget en weet wie er komen kan je door naar de volgende fase. In hoeverre je het wilt aankleden is ook weer iets persoonlijks. Je kan ervoor kiezen om nog uitnodigingskaartjes te versturen. Je kan daarvoor kiezen wanneer bijvoorbeeld niet alle genodigden in een Whatsappgroep zitten en je misschien niet iedereen kent. Ook daar is het handig weer even de partner erbij te betrekken voor namen en adressen. Ook hier heb je tegenwoordig gelukkig veel handige sites websites voor zoals Kaartje2go en Greetz. Wij adviseren de kaartjes zo’n zes weken van tevoren te sturen zodat de kans groter is dat de genodigden die dag nog kunnen.   

Let hierop bij het kiezen van de locatie voor de babyshower

Houd met het zoeken naar een locatie altijd rekening met het aantal gasten dat je verwacht, je budget maar ook de tijd van het jaar. Een babyshower in de tuin kan heel gezellig zijn, maar niet als je in een maand zit dat de temperaturen wisselvallig zijn (en dat is in Nederland nogal eens het geval) en iedereen straks thuiskomt van een koude douche. Wanneer je het in de woonkamer of tuin viert heb je wel het voordeel dat je niets hoeft uit te geven aan het huren van een ruimte en je minder kwijt bent aan eten en drinken dan wanneer je het buitenshuis zou vieren. Let er wanneer je het thuis viert wel even op dat je voldoende zitplekken hebt voor iedereen.  

Het programma en de catering

Probeer nu de dag een beetje losjes in te delen. Een strakke planning is vaak niet nodig, maar het is wel handig een beetje een richtlijn te hebben. De volgorde van het programma is natuurlijk helemaal aan jullie maar probeer een logische en leuke flow in de activiteiten te hebben voor zover mogelijk. Begin je liever eerst met ene hapje en een drankje, de cadeaus of de spelletjes? Dit hangt natuurlijk ook af van het moment op de dag dat jullie het vieren. 

Hetzelfde geldt voor wat er op de menukaart komt. Als je het in een horecagelegenheid viert kan het bijvoorbeeld schelen om van tevoren een versimpeld menu af te spreken met het restaurant of café. De gasten kunnen dan uit een selectie kiezen en zo weet je dat je nooit voor een vervelende verassing komt te staan qua kosten.   

Populaire babyshower spelletjes

Qua spelletjes kan je alle kanten op maar het hangt natuurlijk ook af van de hoeveelheid tijd die jullie hebben en wat de locatie is waar jullie de babyshower houden. Wij hebben in ieder geval een aantal van onze favorieten opgesomd. 

1. Wie is de baby

Dit is één van de klassiekers. Al moet je wel van te voren even geregeld hebben dat je van iedereen een babyfoto hebt en dat je deze ergens kan tonen op bijvoorbeeld een tv of laptop. 

2. 30 Seconds zwangerschap stijl 

30 Seconds doet het altijd goed en ook de babyversie is gegarandeerd lachen. Maak teams van twee. De één moet binnen de dertig seconden zoveel mogelijk woorden van het kaartje uitbeelden terwijl de ander ze probeert te raden. Mocht je zelf 30 Seconds in huis hebben dan kan je mooi het zandlopertje gebruiken of gebruik anders je telefoon. Per geraden woord kan een duo een punt verdienen. 

3. Mama of papa

Een leuk raadspelletje! Laat mama en papa van tevoren de antwoorden invullen en doe dan een quiz met je gasten om te zien hoe goed ze de aanstaande mama en papa kennen. Maak de antwoorden bekend als iedereen de quiz heeft gedaan. Degene met de meeste goede antwoorden heeft het recht gewonnen om op te scheppen of kan een prijs(je) winnen!

4. Babyvoeding smaakjes raden

Zet die smaakpapillen aan het werk! Voor dit spelletje hoeven we weinig uitleg te geven. Verzamel een paar bijzondere smaken en kijk wie er het beste in staat om nog iets te herleiden uit die egale pulp! 

Overleg ook even met elkaar wie het leuk vindt om foto’s te maken. Jij hebt je handen al vol aan andere dingen en de aanstaande mama moet zonder afleiding lekker kunnen genieten van alles. Voor je het weet is het voorbijgevlogen en zo heb je de leuke momenten ook op foto vastgelegd om later terug te kunnen kijken. 

Babyshower bedankjes

Je bent er bijna! Als het goed is heb je nu een aardig idee van het programma en weet je welke zaken je (nog) even moet regelen. Een afscheidscadeautje is een eenvoudige manier om je gasten te bedanken voor hun komst. Een kleinigheidje volstaat vaak al. Je kan bijvoorbeeld iets doen in het thema van de dag of gewoon een kleine lekkernij. 

Wellicht ook interessant…