Een succesvol feestje plannen?! Zo doe je dat!

Altijd leuk als je binnenkort iets te vieren hebt! Maar een goed feestje organiseren kan soms ook een beetje een gedoe zijn. Om ervoor te zorgen dat de aanloop naar het feest vooral leuk blijft en niet te veel stress geeft hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet om het voorbereiden misschien wat makkelijker te maken! 

Stel je lijstjes op

De eerste stap is het maken van de vier belangrijkste lijstjes; gasten, menu, boodschappen en natuurlijk de leukste een lijstje voor de cadeaus! Deze lijstjes zullen je helpen om alles bij te houden voor het feest. Bewaar de lijstjes zodat je altijd precies weet wat je nog moet kopen en hoeveel gasten er hebben gereageerd. 

De gastenlijst

Begin altijd met de hoeveelheid mensen die je zou willen uitnodigen en begin vanaf daar af te tellen. Dit hangt natuurlijk af van de hoeveelheid mensen die je kwijt kunt op de plek waar je het viert maar ook wat je zelf een comfortabel aantal vindt qua drukte en regelwerk. Ben je nog in dubio over de datum? Dan kan het helpen om bij de belangrijkste gasten van wie je de aanwezigheid essentieel vindt eerst even te dubbelchecken of ze kunnen op jouw beoogde datum. Het is onvermijdelijk dat niet iedereen die je vraagt zal kunnen komen. Je andere gasten moet je uitnodigen zodra je de datum hebt vastgelegd. Probeer mensen ten minste drie weken van tevoren uit te nodigen aangezien agenda’s en werkroosters snel kunnen vollopen. 

Lijst met eten en drinken

Wat voor feest je ook plant, eten en drinken zijn belangrijke ingrediënten van je feest. Maak een lijstje met recepten waarvan je zeker weet dat je ze goed kan klaarmaken en dat ze in de smaak vallen bij je gasten. Vergeet niet dat het voor jou misschien dezelfde oude lasagne is, maar voor je gasten kan het een nieuwe smaakbelevenis zijn. Ben je geen keukenprins(ses) doe dan niet te moeilijk en zoek een goede plek waar ze hapjes kant en klaar verkopen. 

Tot slot, vergeet niet om drankjes toe te voegen aan je lijst. Zorg dat je verschillende alcoholische en alcoholvrije drankjes bij de hand hebt, je weet immers nooit wie de Bob is. 

Het is het beste om meer te kopen dan je denkt nodig te hebben. En zorg eventueel dat je wat ijsblokjes klaar hebt hebt voor de dag van her feest. Op die manier hoef je geen kostbare koelkast ruimte te verspillen om de drankjes te koelen. Zeker als het lekker weer is en je het buiten wil vieren kan je met ijsblokjes ook buiten je drankjes makkelijk koud opbergen. 

Je boodschappenlijstje

Als je een feestje geeft is het wel zo fijn voor de gasten om wat hapjes te hebben. In de vorige stap hebben we het menu opgesteld, nu gaan we elk item op je menu bekijken en maak je een lijst van alles wat je nodig hebt om het te maken. Noteer elk ingrediënt (inclusief garnering) en controleer vervolgens je voorraadkast en je kruidenrek. Niets is vervelender dan te denken ‘dat heb ik vast wel’ en er dan achter te komen dat je misgrijpt.

Nu je alles op je boodschappenlijstje hebt gezet kan je richting de supermarkt om de inkopen te gaan doen! Wil je helemaal luxe, dan kan je natuurlijk ook een catering bedrijf inschakelen om de hapjes en drankjes te verzorgen. 

Nog een paar goede tips om niet te vergeten! 

  1. Als je thuis een feestje organiseert, neem dan even contact op met de buren om hen te laten weten dat er je een feestje gaat geven. Het is vaak wel zo prettig als je buren weten dat er wat overlast kan zijn. Misschien maken ze zelf ook plannen maken om uit te gaan, of je kunt ze natuurlijk ook altijd uitnodigen voor het feestje! Beter een goede buur dan een verre vriend!
  2.  Laad de batterij van je camera of telefoon genoeg op! Een leuk feestje is natuurlijk fantastisch, maar minstens zo leuk is het om alle foto’s van zo’n avond nog een rustig te bekijken. 
  3.  Twijfel je of sommige mensen wel komen, bel of app ze dan nog even een kleine herinnering met hoe leuk je het zou vinden als ze komen. 

Wellicht ook interessant…