De leukste cadeautips voor een kind van vier jaar

Vier jaar alweer! Wat vliegt de tijd. Je weet misschien nog als de dag van gisteren dat jouw wondertje op de wereld kwam. En nu vier jaar later gaan ze alweer naar school!

De overgang van klein naar groot is nu echt van start gegaan en de kleuterfase is begonnen. Ook dit brengt weer de nodige veranderingen met zich mee en natuurlijk ook andere interesses. Nu ze steeds beter weten wat ze willen kan het soms ook een uitdaging zijn om het juiste cadeau te vinden voor een kind van vier. De vraag is alleen: waar moet je beginnen?

Of je nou op zoek bent naar een leuk cadeau voor op het verlanglijstje van je eigen kind of naar dat ene perfecte cadeau voor het kindje van een goede vriendin: met onze tips hopen we je wat inspiratie te kunnen geven.

Cadeaus die passen bij de ontwikkeling van een kind van vier

Veel 4-jarigen zijn druk bezig met het verkennen van de omgeving. Bovendien zijn ze dol op het opzoeken en verleggen van grenzen. Ze worden steeds nieuwsgieriger en beginnen steeds meer vragen te stellen zoals “maar waarom dan, mam?” en “Hoe kan het dat..?”. De nieuwsgierigheid van kleuters is soms eindeloos. Het is dan ook extra leuk om een cadeau te vinden wat inspeelt op deze nieuwsgierigheid. Wij hebben een aantal cadeautips voor kinderen van vier jaar op een rijtje gezet. Cadeaus die niet alleen leuk zijn om mee te spelen maar ook goed zijn voor de ontwikkeling.

    1. Leren lezen en schrijven

    Leren lezen en schrijven lijkt nog zo ver weg als je kindje net vier jaar is, máár ze beginnen toch echt al verbanden te leggen tussen letters en klanken. Misschien zijn ze ook al aan het wennen op school, een heuse mijlpaal! Educatief speelgoed is speelgoed dat naast leuk óók nog eens super leerzaam is. Een echte win-win situatie dus! Zo zijn er verschillende cadeaus te vinden waarbij een kindje spelenderwijs de letters leert kennen. De ‘a’ van appel, de ‘b’ van bal…en ga zo maar door!

    Educatief lezen en schrijven >

    2. Prikkel de fantasie van je kind met een eigen speeltent

    Of het nou lente is óf een regenachtige dag, wat is er nou leuker als lekker verstoppen in je eigen speeltent. Een speeltent is leuk voor binnen én buiten. Een tent, een tipi, een wigwam: de ideale plek voor kinderen om zich te verstoppen of om hun fantasie de vrije loop te laten. Het is natuurlijk ook een fijne plek om je als kind even terug te trekken met een boekje of je favoriete speelgoed. De speeltent is eenvoudig mee te nemen en te verplaatsen. Zo verhuis je de tent gemakkelijk van de tuin naar de slaapkamer. 

    Je kunt natuurlijk een laken over de bank of stoelen leggen, maar hoe leuk is een kant- en klare speeltent. Een tipi tent is gemakkelijk op te zetten én deze kun je ook eenvoudig en compact weer opbergen. 

    Wil je liever dat de eigen plek van je kind niet al te veel ruimte in beslag neemt? Wat denk je van een tafeltent. Deze tent leg je over je tafel heen en in een handomdraai tover je de eettafel om tot een waar sprookjeshuis voor je kind. 

    Speeltenten variëren van nog geen 20 euro tot honderden euro’s, maar hier heb je dan wel een ‘architectonisch meesterwerk’ voor ;-). 

    Bekijk speeltenten >

    TIP: Er zijn ook leuke do-it-yourself-projecten om eenvoudig je eigen tipi tent te maken!

    3. Knutselsets 

    Laat die creativiteit de vrije loop. Een cadeau wat altijd bij kinderen in de smaak valt, zijn natuurlijk knutselspullen. Zodra kinderen naar de opvang gaan, begint het knutselen al. De kleintjes komen geregeld thuis met nieuwe kunst en knutselwerkjes. En dan is het natuurlijk leuk om thuis ook lekker creatief bezig te kunnen zijn.

    Voor de echte Bob de Bouwers onder de kinderen zijn er houten knutselsets verkrijgbaar. Zal het lukken om het houten vliegtuig in elkaar te zetten? Of dat leuke vogelhuisje? Om de schilder in het kind naar boven te halen, koop je een echt verfpallet met mooie kwasten.

    TIP: Heb je even niet de perfecte verfkwastjes in huis? Geef je kind wat watjes en doop deze in de verf. Het resultaat zijn dé perfecte gekleurde schaapjes of wolkjes, wat je kleintje maar wilt!

    Bekijk Knutselsets >

    4. De leukste boeken voor een kind van 4

    Boeken nemen je kindje mee op reis. Lekker verdwalen in de mooiste verhalen, op reis meegenomen worden naar een ver land of je mee laten voeren op ontdekkingstocht. Boeken zijn altijd een goed idee!

    Kleuters hebben een magische manier van denken. Lezen is goed voor de ontwikkeling van woordkennis, inlevingsvermogen en fantasie, maar is tegelijk ook een rustmomentje voor een kleintje. Voor het slapengaan of gewoon even lekker tegen papa of mama aanzitten en luisteren naar een spannend verhaal. Heerlijk!  

    Kinderboeken voor 4 jarigen >

    5. In de rol van een ander kruipen en verkleden

    Kinderen vinden het heerlijk om in de rol van een ander te kruipen. Lekker verkleden als een ridder of prinses! Wat dus niet mag ontbreken op het verlanglijstje van je kleuter zijn verkleedspullen. Naast dat het gewoon enorm leuk is en het de fantasie van je kleintje vergroot, is verkleden ook goed voor de ontwikkeling van de expressie en inlevingsvermogen van je kind. 

    Rondhuppelende Elsa’s, dappere ridders of brullende leeuwen, verkleden is helemaal hot. Nu je kindje naar de basisschool gaat zullen verkleedfeesten en carnaval nu ook vaker de revue passeren. Met dit cadeau op het verlanglijstje ben je dus ook alvast goed voorbereid!

    Bekijk verkleedspullen > 

    Conclusie

    We hopen dat je wat hebt gehad aan onze tips om een leuk cadeau te vinden voor een kind van vier. Wanneer je iets koopt voor een kindje van iemand anders en je weet het echt niet dan kan het altijd helpen even aan de ouders te vragen of ze nog tips hebben. Bijvoorbeeld of ze sinds kort iets nieuws leuk vinden of mee bezig zijn maar zelf nog niet hebben. Veel succes met het shoppen!

    Wellicht ook interessant…