Wanneer Sinterklaas weer in het land is, start voor veel mensen weer de uitdaging van het jaar: hoe maak ik een mooi Sinterklaasgedicht en hoe voorkom ik dat het een aaneenschakeling van clichés wordt? Rijmen en dichten is helaas niet voor iedereen even makkelijk en daarom gingen wij op zoek naar 6 tips voor een mooi Sinterklaas gedicht!
#1 Bedenk vooraf waarover jouw Sinterklaasgedicht gaat
Vrijwel niemand kan, vanuit het niets, een lang en pakkend gedicht op papier zetten. Daarom is het handig om vooraf even te bedenken waarover je het wil hebben en bedenk daar ook een korte verhaallijn bij. Zo heb je een kapstokje waaraan je alles kan ophangen. Schrijf bijvoorbeeld een aantal steekwoorden voor je zelf op waar je ‘uit kan putten’. Denk hierbij aan dingen die typisch zijn voor de persoon waarvoor je schrijft zoals hobby’s, karaktertrekken of een anekdote of gebeurtenis. Bekijk ook of je het cadeau alvast kan verwerken in het gedicht.
#2 Rijmschema’s zorgen voor betere rijm
Rijmen gaat het beste aan de hand van een rijmschema en daar zijn er meerdere van. Pak een schema dat past bij je kunnen. Sommige schema’s zijn nu eenmaal makkelijker dan andere schema’s. Voor een mooi Sinterklaasgedicht is het aan te raden om het schema AABB te gebruiken. Dat klinkt nu wellicht als abracadabra voor je maar het is heel simpel.
Sinterklaas is weer in het land (A)
En heeft cadeautjes in zijn hand (A)
Waar ieder kind heel blij van wordt (B)
En ouders soms lichtelijk gestort (B)
De eerste twee regels rijmen op elkaar en de laatste twee regels. De eerste twee regels duiden we aan met A en de laatste met B. Durf je iets meer aan? Ga dan eens voor het ABAB schema. Dan rijmen de eerste en de derde zin en ook de tweede en de vierde zin rijmen op elkaar. Natuurlijk kan je altijd nog verder gaan en bijvoorbeeld verschillende rijmschema’s met elkaar afwisselen en zo tot een mooi Sinterklaasgedicht komen. Let er wel op dat schema’s die anders zijn als het standaard AABB schema, lastiger zijn en wellicht meer tijd kosten!
#3 Gebruik humor en grapjes
In een mooi Sinterklaasgedicht mogen grapjes en een beetje humor niet ontbreken. Ook persoonlijke kenmerken of herinneringen maken een gedicht persoonlijker en dus gelijk mooier. Probeer het dus vooral niet te serieus te maken.
#4 Langer is niet altijd beter
Ben je heel goed in dichten? Dan is een lang gedicht zeker leuk maar als dichten niet je hobby is, is het aan te raden om een wat korter gedicht te maken. Hoe beter de rijm, hoe leuker het gedicht. Als het gedicht te lang is kan ook de aandacht verslappen bij de voorlezer of bij de rest van het gezelschap. Wij zouden zelf als richtlijn aanbevelen om tussen de 8 en 12 regels te doen voor een kort gedicht wanneer je bijvoorbeeld weet dat er veel gedichten zijn die voorgelezen moeten worden. Voor een gedicht van gemiddelde lengte kan je denken aan 16 regels en voor langere gedichten – waarin je wat meer kwijt wil -20 regels of meer.
#5 Gebruik een rijmwoordenboek
Maak het jezelf een beetje makkelijker met een rijmwoordenboek! Soms is het lastig om een goed rijmend woord te vinden en dan kan een rijmwoordenboek zeker uitkomst bieden. Online vind je verschillende tools die je kunnen helpen bij je zoektocht naar het juiste woord om op te rijmen.
#6 Hardop voorlezen
Heb je een gedeelte van je mooie Sinterklaas gedicht klaar? Lees de tekst dan eens hardop voor. Zo ontdek je snel waar de knelpunten zitten en hoor je meteen of alles inderdaad zo lekker rijmt als het op papier lijkt te doen.
Bedenk ook dat iemand dit gedicht waarschijnlijk moet gaan voorlezen voor een groot publiek. Een beetje makkelijk leesbare zinnen en niet al te moeilijke woorden, hebben dan de voorkeur.
Een laatste tip voor het maken van een mooi gedicht: begin op tijd! Niks is zo lastig als onder tijdsdruk tot een mooi Sinterklaasgedicht te komen. Veel plezier met dichten dit jaar!